Hidroponika - općenito, Znanje

Je li hidroponsko povrće hranjivo kao ono uzgojeno u tlu?

Tradicionalno, biljke dobivaju hranjive tvari iz tla. Kod hidroponike umjesto toga dobivaju hranjive tvari iz otopine. (Aeroponika, u kojoj korijenje biljaka visi u zraku, je slična osim što se gnojivo raspršuje po korijenju.). Obično se biljke uzgajaju u velikim halama ili staklenicima i oslanjaju se na umjetno svjetlo a ne sunčevu svjetlost.

Biljke stvaraju vlastite vitamine, tako da su razine vitamina slične bilo da se povrće uzgaja hidroponski ili u tlu. Sadržaj minerala može varirati u hidroponskim usjevima, ovisno o korištenom gnojivu.

Zaključak je da to ovisi o hranjivoj otopini u kojoj se povrće uzgaja, ali hidroponski uzgojeno povrće može biti jednako hranjivo kao i ono uzgojeno u tlu.

“Bez obzira na to što mislim da je tlo jednostavno izvrsno za uzgoj biljaka, hidroponika je daleko dogurala”, rekla je Marion Nestle, profesorica prehrane, studija hrane i javnog zdravlja na Sveučilištu New York. “Vidjela sam hidroponske proizvođače koji su testirali svoje lisnato povrće na ključne hranjive tvari, a količine su bile unutar normalnih granica za njihov usjev, a ponekad su čak i veće.”

“Možete povećati razinu hranjivih tvari u biljci jednostavnim dodavanjem hranjivih tvari u otopinu” u kojoj su uzgojene, kaže Allen V. Barker, profesor na Poljoprivrednoj školi Stockbridge na Sveučilištu Massachusetts, Amherst. “Mogli biste dodati što god želite: kalcij ili magnezij, ili manje elemente poput cinka ili željeza.” Rezultat je da bi povrće uzgojeno hidroponski čak moglo biti “nutritivno superiornije” od tradicionalno uzgojenog, .

Izvor: New York Times.