Hidroponika - općenito, Znanje

Koje su najbolje biljke za hidroponski uzgoj

Postoji mnogo biljaka koje su prikladne za hidroponski uzgoj, jer se hidroponika može prilagoditi različitim biljnim vrstama. Međutim, neke od najčešćih biljaka koje se uzgajaju hidroponski su:

Salata. Sve vrste salate su idealna za hidroponski uzgoj zbog kratkog ciklusa i brzog rasta. Već u četiri tjedna od klijanja sjemena možete imati salatu spremnu za jelo, odnosno za šest za sporije rastuće vrste. Velika je prednost što se ne mora ubrati cijela glavica salate nego se koriste stariji listovi, a pušta mlade da niču, pa tako glavica salate može davati listove mjesecima! Salata je ujedno biljka koju nesavjesni proizvođači i pred branje znaju špricati kemikalijama, naravno – upravo po listu koji se jede. Kao što znamo, hdiroponski uzgoj je bez tla koje donosi ogromnu većinu patogena i nametnika, tako da je salatu iz hidroponskog uzgoja uglavnom nepotrebno kemijski tretirati.

Bok Choy. Ovu smo biljku izdvojili jer je u zadnje vrijeme sve popularnija u Hrvatskoj. Vrsta je kineskog kupusa, ali ne formira glavice i umjesto toga imaa zelene listove sa svjetlijim lukovičastim dnom, tvoreći grozd koji podsjeća na zelje gorušice. Ima okus između špinata i vodenog kestena, ali je nešto slađi, s blagim paprenim tonom. Zeleno lišće ima jači okus od bijele lukovice.

Začinsko bilje. Bosiljak, menta, korijander i drugo začinsko bilje često se uzgajaju hidroponski kako u kućnom uzgoju zbog svježine i dostupnosti, tako i komercijalno zbog visoke potražnje na tržištu. Začinsko uglavnom zahtijeva toplu klimu i puno sunca, a hidroponski uzgoj omogućava kontrolu temperature i osvjetljenja što ubrzava njihov rast. Hidroponski uzgoj omogućava točnu kontrolu pH vrijednosti vode i hranjivih tvari, što dovodi do veće kvalitete biljaka, intenzivnijeg okusa i arome začinskog bilja. Također, omogućava dostupnost tijekom cijele godine.

Rajčice. Rajčice su jedna od najpopularnijih biljaka za hidroponski uzgoj zbog velike potražnje na tržištu i brzog rasta. Naše najbolje komercijalne rajčice Rajska su upravo iz hidroponskog uzgoja. Za kućni uzgoj su rajčice i vrlo zanimljive jer brzo razvijaju lijepu veličinu i snagu.

Paprike i chili paprike. Različite vrste paprika, poput jalapeno, habanero i drugih, također se mogu uzgajati hidroponski. Chili paprike zahtijevaju toplu klimu i puno sunca za brzi rast, a hidroponski uzgoj omogućava upravo kontrolu temperature i osvjetljenja što im može pomoći u bržem rastu, a kontrola pH vrijednosti vode i hranjivih tvari može dovesti do boljeg rasta i razvoja chili paprika

Krastavci: Krastavci su izvrsni za hidroponski uzgoj zbog brzog rasta i velike proizvodnje.

Jagode: Jagode se također mogu uzgajati hidroponski tijekom cijele godine i često su vrlo profitabilne.

Cvijeće. Hibiskus, begonije i druge vrste cvijeća također se mogu uzgajati hidroponski za dekorativne svrhe.

Jestivo cvijeće. Jedna od prednosti hidroponskog uzgoja jestivog cvijeća je ta što omogućuje cjelogodišnju proizvodnju, bez obzira na vremenske prilike ili sezonske promjene. Neka popularna jestiva cvijeća koja se mogu uzgajati hidroponski uključuju neven, viole i maćuhice. Ovi se cvjetovi mogu koristiti za dodavanje boje, teksture i okusa raznim jelima, a mogu se i sušiti ili sačuvati za kasniju upotrebu.