Svjetla, Znanje

Tipovi svjetla i parametri (PPE, PPF, PPFD…)

Svjetla su često najskuplji dio hidroponskih sustava, kako što se tiče inicijalnog ulaganja, tako i tekućih troškova. Stoga je presudno obratiti posebnu pažnju kod njihovog odabira.

LED svjetla za uzgoj su najbolja svjetla za hidroponiku. LED svjetla imaju mnoge prednosti u odnosu na tradicionalne opcije poput visokotlačnih natrijevih (HPS) ili metal halogenih (MH) svjetla.

Čimbenici koji čine LED svjetla za uzgoj najbolji su izbor za hidroponiku:

  • Energetska efikasnost: LED svjetla za uzgoj troše do 50% manje energije od tradicionalnih HPS ili MH svjetala. To znači da su bolja za okoliš i uštedjet će vam novac na računima za energiju.
  • Kontrola spektra: S LED svjetlima za uzgoj, možete bolje kontrolirati spektar svjetla s nego s tradicionalnim svjetlima. Mogu se postaviti tako da biljkama daju točne valne duljine svjetlosti koje su im potrebne u svakoj fazi rasta.
  • Trajnost: Traju mnogo dulje od ostalih vrsta svjetla, što vam dugoročno štedi novac.
  • Manje topline: LED svjetla za uzgoj stvaraju mnogo manje topline od tradicionalnih svjetala, što je važno za hidroponski uzgoj. Toplina može biti problem u hidroponskim sustavima jer može povisiti temperaturu vode, što može uzrokovati bolest biljke ili ih čak ubiti. Također, mogu zagrijavati okolinu u stambenim prostorima s hidroponskim uzgojem.
  • Kompaktan dizajn: Dostupna su u nizu oblika i veličina, tako da se mogu lako uklopiti u niz hidroponskih sustava, uključujući vertikalne farme i male šatore za uzgoj.

Parametri za LED svjetla

  • Valna duljina i omjer boja: LED svjetla za uzgoj emitiraju različite valne duljine svjetlosti, a različite su valne duljine potrebne za različite faze rasta biljaka. Plavo svjetlo (400-500 nm) važno je za vegetativni rast, dok je crveno svjetlo (600-700 nm) važno za cvjetanje i stvaranje plodova. Omjer boja LED svjetla za uzgoj odnosi se na udio različitih valnih duljina svjetlosti koju emitira svjetlost. Optimalan omjer boja ovisit će o vrsti biljke koja se uzgaja i fazi rasta.
  • Intenzitet svjetlosti: Intenzitet svjetlosti koju biljke primaju mjeri se u jedinicama PAR (fotosintetski aktivno zračenje) ili PPFD (fotosintetska gustoća toka fotona), a važan je za poticanje rasta biljaka. Različite vrste biljaka imaju različite zahtjeve za intenzitetom svjetla, a potreban intenzitet svjetla također varira ovisno o fazi rasta.
  • Potrošnja energije: Potrošnja energije LED svjetiljki za uzgoj važan je faktor pri odabiru svjetiljke. Snažnija svjetla će trošiti više energije, a to treba uzeti u obzir pri planiranju prostora za uzgoj.
  • Rasipanje topline: LED svjetla za uzgoj mogu proizvesti puno topline i važno je odabrati svjetlo koje ima dobru disipaciju topline kako bi se spriječilo oštećenje biljaka i samog svjetla.
  • Veličina i oblik: LED svjetla za uzgoj dolaze u različitim veličinama i oblicima, a veličina i oblik svjetla ovisit će o veličini vašeg prostora za uzgoj i broju biljaka koje uzgajate.
  • Cijena: LED svjetla za uzgoj mogu varirati u cijeni, a važno je odabrati svjetlo koje odgovara vašem proračunu, a istovremeno pruža potrebne parametre za rast vaših biljaka. Često za hobby uzgoj nije potrebno kupovati skupa profesionalna svjetla koja imaju nešto bolje parametre od hobby svjetala i omogućavaju dodatne opcije, a mogu biti značajno skuplja.

Parametri

µmol/J – Efikasnost: Odnosi se na količinu fotosintetski aktivnog zračenja (PAR) koju svjetlo emitira po jedinici potrošene energije. To je mjera efikasnosti svjetla u pretvaranju električne energije u svjetlosnu energiju koju biljke mogu koristiti za fotosintezu, a mjeri se u jedinicima mikromola po jouleu (J).

Veća vrijednost µmol/J znači da je svjetlo za uzgoj efikasnije u proizvodnji prave vrste svjetla za rast biljaka i može dovesti do boljeg prinosa i rasta biljaka. U današnje vrijeme treba težiti vrijednosti µmol/J od 2,0 ili višoj, a vrijednosti preko 2,7 smatraju se odličnima. Međutim, trebate paziti da za male razlike u efikasnosti ne platite pretjerano visoku razliku u cijeni.

μmol/s – PPF, korisna snaga: Odnosi se na Photosynthetic Photon Flux, što je mjera ukupne količine svjetlosti koju svjetlost emitira u rasponu od 400-700 nanometara (nm), što je raspon svjetlosti koju biljke koriste za fotosintezu. PPF se mjeri u jedinicama mikromola u sekundi (μmol/s).

PPF je važan parametar koji treba uzeti u obzir pri odabiru svjetla za rast, budući da pokazuje ukupnu količinu svjetlosne energije koja je dostupna za rast biljke. Viša vrijednost PPF općenito znači da rasvjeta daje više svjetlosne energije vašim biljkama, što može rezultirati bržim i zdravijim rastom.

Međutim, važno je napomenuti da PPF sam po sebi ne daje potpunu sliku efektivnosti svjetla za uzgoj. Ostali čimbenici, poput spektra svjetlosti i efikasnosti svjetlosti u pretvaranju električne energije u svjetlosnu energiju, također su važni.

Prilikom odabira svjetla za uzgoj općenito se preporučuje odabir svjetla s PPF vrijednošću koja odgovara veličini vašeg područja uzgoja i vrstama biljaka koje uzgajate. Tipičan raspon PPF vrijednosti za LED svjetla za uzgoj je 200-1000 µmol/s, ali specifični raspon koji je optimalan za vaše biljke ovisit će o gore navedenim čimbenicima.

μmol/m2/s – PPFD, gustoća svjetla: PPFD je kratica za Photosynthetic Photon Flux Density, a to je mjera količine fotosintetski aktivnog zračenja (PAR) koje svjetlo za uzgoj daje određenom području na danoj udaljenosti. Konkretno, PPFD mjeri broj fotona u PAR rasponu (400-700 nm) koji se isporučuju kvadratnom metru u sekundi (μmol/m²/s).

PPFD je važan parametar koji treba uzeti u obzir pri odabiru svjetla za uzgoj, jer označava intenzitet svjetla koje je dostupno vašim biljkama. Viša vrijednost PPFD općenito znači da rasvjeta za uzgoj može dati više svjetlosne energije vašim biljkama, što može rezultirati bržim i zdravijim rastom.

Važno je napomenuti da PPFD može varirati ovisno o udaljenosti između svjetla za uzgoj i biljaka, kao i o veličini i obliku područja za uzgoj. Stoga je važno odabrati rasvjetu s PPFD vrijednošću koja je prikladna za vašu specifičnu postavu uzgoja i potrebe vaših biljaka. U tu svrhu često uz svjetla dolaze grafikoni koji prikazuju gustoću svjetla na raznim udaljenostima osvijetljene plohe od središta svjetla, za razne visine svjetla od te površine.

Prilikom odabira svjetla za uzgoj općenito se preporučuje odabir svjetla s PPFD vrijednošću koja odgovara fazi rasta vaših biljaka. Na primjer, sadnice i klonovi zahtijevaju niže vrijednosti PPFD, dok cvjetnice zahtijevaju više vrijednosti PPFD. Osim toga, treba uzeti u obzir područje pokrivenosti rasvjetom kako bi se osiguralo da sve biljke dobiju dovoljno svjetla za svoje potrebe.

IP rejting: IP ocjena je kratica za “Ingress Protection” (zaštita od prodora) ocjenu, a to je mjera koliko je dobro rasvjeta zaštićena od prašine i vode. Ocjenu IP-a prate dva broja. Prvi broj označava razinu zaštitu od prašine, a drugi broj označava razinu zaštite od vode.

Za svjetla za uzgoj, idealna IP ocjena ovisit će o okruženju u kojem raste i vrsti biljaka koje se uzgajaju. Općenito, rasvjetna tijela koja se koriste u zatvorenim prostorima ne zahtijevaju visoku IP ocjenu jer nisu izložena teškim vremenskim uvjetima ili prekomjernoj vlazi.

Primjerice:

Oznake na prvom mjestu znače:

  • 5: ulazak prašine nije u potpunosti spriječen, ali ne smije ući u dovoljnoj količini da ometa zadovoljavajući rad opreme,
  • 6: nepropusno za prašinu.

Oznake na drugom mjestu:

  • 4: Prskanje vode po kućištu iz bilo kojeg smjera ne smije imati štetan učinak, ako se koristi ili: a) oscilirajući uređaj ili b) mlaznica za raspršivanje bez zaštite.
  • 5: Voda izbačena iz mlaznice (6,3 mm) prema kućištu iz bilo kojeg smjera ne smije imati štetne učinke.
  • 6: Voda koja se u snažnim mlazovima (12,5 mm) izbacuje na kućište iz bilo kojeg smjera neće imati štetne učinke.

I na koncu mjera koju mi na Artemis Grow volimo koristiti je ‘korisna snaga za novac’, odnosno koliko se μmol/s (PPF, korisna snaga) može dobiti po euru investiranom u svjetlo. Naš je cilj u Artemis Grow ponuditi našim kupcima uvjerljivo najjeftinije generiranje svjetla po investiranom euru u svjetlo.