Hidroponika - općenito, Znanje

Što je hidroponski uzgoj?

Hidroponika je način uzgoja biljaka bez tla. U takvom načinu uzgoja korijenje ne raste u zemlji iz koje  inače dobivaju hranjive tvari, nego u vodi koja u sebi sadrži hranjive tvari. Umjesto zemlje, za pridržavanje biljke u uspravnom stanju koriste se podloge organskog ili mineralnog porijekla kao što su kamena vuna (rastaljena stijena koja se ispreda u vlakna), topljeni škriljac, glinene pelete, kokosov supstrat (dlaka), granitni komadići, perlit i spužva.

Prednosti hidroponskog uzgoja

Hidroponski uzgoj ima više prednosti u odnosu na tradicionalni uzgoj na tlu, primjerice:

  1. Biljke imaju lak pristup vodi, kisiku i hranjivima, i može im se osigurati točno ono što im je potrebno i kada im je to potrebno. Biljke dobivaju hranjive otopine prilagođene svojim potrebama i u pravom trenutku. Hidroponski uzgoj omogućuje i točnu kontrolu količine i vrste svjetlosti (valne duljine) koju biljke primaju. pH razine se mogu pratiti i podešavati. Stoga biljke mogu rasti brže i proizvesti veće prinose u usporedbi s biljkama koje se uzgajaju u tlu.
  2. Efikasno korištenje resursa: hidroponika koristi manje vode i hranjivih tvari u usporedbi s tradicionalnim vrtlarstvom jer se voda i hranjive tvari recikliraju i ponovno koriste, a hranjive tvari ne propadaju u tlo, već si biljke uzimaju točno onoliko koliko im je potrebno.
  3. Ušteda prostora: Hidroponski sustavi mogu se postaviti u manjim prostorima i mogu proizvesti velik broj biljaka na ograničenom području. Ovo je posebno korisno za ljude koji žive u stanovima ili urbanim područjima gdje je prostor ograničen.
  4. Smanjeni problemi sa štetočinama i bolestima, i stoga manja upotreba pesticida i drugih kemikalija. Većina patogena i nametnika dolazi iz zemlje, koje se u hidroponskim sustavima ne koristi, stoga hidroponski uzgojene biljke često uopće nije potrebno ni kemijski tretirati!
  5. Dostupnost proizvoda u bilo koje doba godine i neovisno o vremenskim prilikama
  6. Zabavan i produktivan hobi

Biljke koje se mogu uzgajati hidroponski

Gotovo se sve biljke mogu uzgajati hidroponskim putem, no određene biljke uspijevaju naročito dobro, primjerice:

  • Zelenje: salate, kupus, celer, brokula, grašak, blitva, poriluk, špinat, mahune, cvjetača, bok choy..
  • Mikrozelenje
  • Povrće: rajčica, paprika, čili papričice, rotkvica, tikvica…
  • Voće: jagoda, malina, borovnica, grožđe, pa čak i voće poput limuna ili jabuke koristeći patuljasta stabla
  • Aromatične, začinske i ljekovite biljke: bosiljak, korijander, menta, majčina dušica, kadulja, estragon, ružmarin, šafran..

Elementi hidroponskog sustava

Svježa voda. Većina biljaka voli pH između 5,5 i 6,5. pH je mjera kiselosti otopine, a važan je faktor u hidroponici jer utječe na dostupnost hranjivih tvari biljkama. Različite biljke imaju različite potrebe za pH za optimalan rast i preparati za podešavanje pH se mogu kupiti u raznim općim ili specijaliziranim dućanima. Ukoliko se do sada niste susretali s pojmom kiselosti i upravljanjem pH – ne brinite, jednostavno je.

Kisik. U tradicionalnom uzgoju, korijenje dobiva kisik iz džepića zraka u tlu. U hidroponskim sustavima kisik dolazi do korijenja na više načina. Primjerice, korijenje može biti stalno ili povremeno izloženo zraku (u našim sustavima pumpe za vodu uglavnom alterniraju između rada i pauze) ili se voda može oksigenirati (kao mjehurići u akvariju).

Podrška za korijenje. Iako nema zemlje, korijenje treba nešto za što će se uhvatiti. Tipični materijali uključuju kamenu vunu, kokosova vlakna, spužvu, perlit. Izbjegavajte materijale koji se mogu zbiti (poput pijeska) ili ne zadržavaju vlagu (poput šljunka).

Hranjive tvari. Vaša će biljka trebati puno magnezija, fosfora, kalcija i drugih hranjivih tvari kako bi ostala zdrava i produktivna – baš kao što biljke koje rastu u zemlji trebaju zdravo tlo i gnojivo. Kada uzgajate biljke bez zemlje, “hrana za biljke” mora biti u vodi koja hrani vaše biljke. Iako tehnički možete napraviti vlastitu hranjivu otopinu, jednostavnije je kupiti mješavine putem webshopa i u trgovinama.

Svjetlo. Svjetla su vrlo važna kod hidroponskog uzgoja. Većina ljudi uzgaja biljke u zatvorenom prostoru, stoga su im potrebna svjetla. Za hidroponski se uzgoj koriste posebna svjetla, a u zadnje vrijeme prevladava LED rasvjeta zbog više razloga: cijene, niske potrošnje energije, odnosno visoke konverzije struje u svjetlo, a malog gubitka kroz toplinu, mogućnost podešavanja spektra potrebno različitim biljkama u pojedinim fazama rasta, te dug vijek trajanja.

Hidroponski sustav. Sustav se može sastojati od jedne posude, preko kućnog kuhinjskog sustava sa svjetlima i pumpom za vodu i hobby sustava kao što su hidroponski tornjevi i šatori s opremom za uzgoj, do profesionalnih sustava koji se sastoje iz polica, automatskih sustava upravljanja navodnjavanjem, temperaturom, vlagom i hranjivima. Poseban vid je vertikalni uzgoj u kojim se više slojeva biljki stavlja jedan iznad drugoga, voda se pumpom dovodi na vrh odakle kaskadno pada, kao u našim tornjevima za uzgoj. Voda se skuplja u rezervoaru na dnu, odakle opet cirkulira.