Vijesti

Ukrajinski farmer koristi sklonište od bombi za uzgoj biljaka

Ukrajinski farmer Viktor Shuleshko obnovio je svoju vertikalnu farmu nakon što su je ruske trupe uništile granatirajući zračnu luku Dnipro. No, unatoč razaranju nije odustao od svog sna o uzgoju biljaka vertikalnom tehnologijom uzgoja.

Sada je postavio novu farmu u podrumu zgrade, gdje može uzgajati biljke u optimalnim uvjetima i štititi ih od projektila.

Prije velikog rata Shuleshko je radio rasvjetu za poljoprivredne komplekse. Međutim, odlučio je izgraditi laboratorij kako bi pokazao efikasnost svojih rasvjetnih proizvoda te je počeo uzgajati biljke pomoću vertikalne farme. Nažalost, sve je uništeno granatiranjem ruskih trupa.

No, pronašao je novu lokaciju u podrumu zgrade gdje je mikroklima bila idealna za uzgoj biljaka. Sada On troši 100 Watta struje po četvornom metru, od čega je 40% svjetlost, a 60% toplina. Grijanje u prostoriji se vrši pomoću lampe.

Prema riječima Shuleshka, nova farma ima 13 regala na kojima uzgaja nekoliko vrsta bosiljka i zelene salate. Biljek rastu iz kamane vune, koja služi za držanje biljke i razvoj korijenskog sustava. Koristi samo organska gnojiva, a nema nikakvih kemijskih spojeva i pesticida. Nema štetnika niti patogenih zona jer se mikroklima kontrolira kompjuterski.

Shuleshkova nova farma koštala je oko 80.000 dolara, a on vjeruje da će trebati nekoliko godina da se povrate sredstva. Međutim, planira proširiti svoju proizvodnju dodavanjem polica i povećanjem asortimana proizvoda koje uzgaja. Nada se da će nadahnuti druge poljoprivrednike da isprobaju vertikalnu tehnologiju uzgoja i prihvate ekološki prihvatljive prakse.

Više možete pročitati ovdje.